SugaVida 250g

Dostępność: 0 szt.
Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Producent:
Wysyłka w ciągu:24 godziny od zaksięgowania płatności
Cena dostawy: 0.01
Odbiór osobisty za pobraniem Wołczyńska:
0
Odbiór osobisty Gen.Kościuszki:
0
Odbiór osobisty Wołczyńska:
0
na terenie Poznania dostawa za 1 grosz w godz. 8.00 - 15.00:
0.01
KURIER INPOST:
10.5
POCZTEX:
12.92
DPD CLASSIC:
14.91
Cena: 27.67
-27%
Stara cena: 37.90
Do końca promocji pozostało:
Brak towaru
Powiadomienie zostało aktywowane. Na podany adres e-mail[[EMAIL]] zostanie wysłana informacja, gdy produkt będzie dostępny w sklepie. Powiadom gdy produkt będzie dostępny
Wpisz swój e-mail:
Udostępnij:

SugaVida to dużo więcej niż tylko zamiennik cukru rafinowanego!

SugaVida oznacza "Cukier życia" i jest 100% organicznym, czystym, nierafinowanym nektarem z palmy Palmyra, którą po polsku zwiemy także borasusem wachlarzowatym, palmą winną lub winodanią wachlarzowatą.

Drzewo Palmyra, znane od ponad 5000 lat, rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a do swego wzrostu nie potrzebuje żadnych pestycydów, dzięki czemu otrzymywane z niego produkty są w 100% organiczne! I, co ciekawe, palma Palmyra wykorzystywana jest w całości – jej liście służą do pokrycia dachów, z włókien tkane są tradycyjne kosze, a z owoców pozyskuje się cukier, podobnie jak z palmy daktylowej oraz kokosowej. Warto jednak zaznaczyć, że cukier z palmy winnej zawiera dużo więcej składników mineralnych i witamin niż cukier kokosowy. Charakteryzuje się również niższą zawartością fruktozy (ok. 3,1 g/ 100 g), dzięki czemu jest odpowiedni dla diabetyków (IG 35). W odróżnieniu od białego rafinowanego cukru nie powoduje hipoglikemii i jest zasadotwórczy. Ponadto cukier z drzewa Palmyra jest szeroko stosowany w lekach ajurwedyjskich stosowanych w dolegliwościach układu oddechowego, anemii oraz nadciśnienia tętniczego.image

 

Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera SugaVida?

Cukier SugaVida prawie w całości składa się z węglowodanów (97,08 %), w tym 3,1 % fruktozy. Dostarcza 338 kcal.
Jest wyjątkowo bogaty w witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, jak żelazo, potas i magnez, które są niezbędne do utrzymania zdrowia i witalności. Zawartość witamin z grupy B jest naprawdę imponująca i dodatek jednej czy dwóch łyżeczek SugaVida dostarczy nam dziennej dawki tych witamin:

  • tiamina (wit. B1) 6636% RWS, czyli dziennego zalecanego spożycia
  • ryboflawina (wit. B2) 850% RWS
  • niacyna (wit. B3, PP) 251% RWS
  • pirodyksyna (wit. B6) 2357% RWS
  • a także, co ważne dla wegan, cukier z drzewa Palmyra jest jednym z bardzo rzadkich roślinnych źródeł witaminy B12. Pokrywa 800% dziennego zapotrzebowania (!!!) i nie chodzi tu o analogi witaminy B12, które są nieaktywne. Cukier z palmy Palmyra zawiera aktywną formę witaminy B12, która korzystnie wpływa na jej poziom w organizmie. Jednakże przy diecie stricte wegańskiej nie należy rezygnować z suplementacji, zaś SugaVidę traktować jako uzupełnienie podaży witaminy B12.

 

Zalety cukru SugaVida:

 

  • bogaty w witaminy z grupy B (w tym wit. B12), co jest szczególnie ważne w diecie wegańskiej,
  • bogaty w składniki mineralne (żelazo, potas, magnez),
  • niski indeks glikemiczny (IG) oraz niska zawartość fruktozy, dzięki czemu cukier SugaVida może być stosowany przez diabetyków i osoby stosujące dietę opartą na produktach o niskim indeksie glikemicznym (np. kobiety z PCOS),
  • naturalnie bezglutenowy,
  • świetny do pieczenia i gotowania, a także do deserów na zimno,
  • dodaje przyjemnej słodyczy potrawom, nie ma „dziwnego” posmaku, jak np. stewia,
  • słodszy niż referencyjny cukier rafinowany, a więc możemy zastosować go mniej i tym samym obniżyć kaloryczność dania,
  • organiczny, pozyskiwany z dziko rosnących drzew palmy Palmyra,
  • nieprzetworzony i nierafinowany,
  • nie powoduje problemów trawiennych, jak np. ksylitol,
  • wykazuje działanie zasadotwórcze,
  • zmniejsza uzależnienie od cukru rafinowanego !

image

 

 

Stosowanie:

Cukier z palmy Palmyra dodaje bardzo przyjemnej słodyczy różnego rodzaju deserom, puddingom, pralinkom, lodom, napojom zimnym i letnim, a także wypiekom, ciastom, tartom i ciasteczkom.
Jest dużo słodszy i potrzeba go mniej więcej połowę mniej niż rafinowanego (referencyjnego) cukru, ale oczywiście „próg słodkości” to rzecz indywidualna.
Pomimo swojej wyższej słodkości jest łagodny i nie zmienia smaku potraw, jak np. stewia, czy ksylitol. Nie zostawia „dziwnego” posmaku. Lekko zagęszcza, np. gorącą czekoladę z cynamonem.
Idealnie nadaje się także do amarantusianki i świetnie neutralizuje charakterystyczny smak amarantusa.

Przy dosyć częstym pieczeniu (raz w tygodniu) oraz przygotowywaniu innych deserów i słodkości (2-3 razy w tygodniu) jedno opakowanie SugaVidy wystarcza na około 3-4 tygodnie.

 

Skład: 100% organiczny cukier z kwiatów drzewa Palmyra
Kraj pochodzenia: Indie

Data przydatności: 2019-01-31

 

Więcej informacji na: www.sugavida.eu

 

image

 

Źródło: 
https://dobrezielsko.pl/cukier-sugavida/

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Jakość: 5.0
  • Funkcjonalność: 5.0
  • Cena: 4.5
Dziękujemy za dodanie komentarza.
Oceń
Jakość:
Funkcjonalność:
Cena:
Opinia:
Podpis:
Jak dla mnie rewelacja! W końcu jest coś naprawdę zdrowego do słodzenia.
Jako diabetyk potwierdzam, że można go śmiało stosować jako zamiennik cukru!
Zdecydowanie POLECAM.
Rewelacja !! Nie sądziłem że można zastosować w tak dobry i zdrowy sposób ten produkt !! Polecam w 100 %
Sklep internetowy na platformie SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni