Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym.
Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, którą ceni się szczególnie za działanie antyhepatotoksyczne. Ostropest zapobiega bowiem uszkodzeniom komórek wątroby, nie dopuszczając do łączenia się toksyn z ich powierzchnią. Ponadto wykazuje działanie cytoprotekcyjne, tzn. łagodzi stres oksydacyjny (przywraca równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiega nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników), a także antykancerogenne.
Najważniejszą substancją aktywną Ostropestu jest sylimaryna stanowiąca kompleks pochodnych flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwrodnikowym, rozkurczowym, żółciopędnym, detoksykacyjnym i regenerującym miąższ wątroby (sylimaryna hamuje działanie substancji, które powodują marskość lub martwicę wątroby).
Ostropest zawiera również olejek eteryczny , witaminy B2, D, E, sole mineralne (miedź, selen i cynk) oraz zbawienne dla układu pokarmowego gorycze oraz histaminę.
Dzięki obecności sylimaryny ostropest wzmacnia regenerację wątroby, przynosi poprawę w stanach zapalnych i zaburzeniach jej funkcjonowania; używa się go również w przypadku marskości i uszkodzeń organu spowodowanych m.in. alkoholem, lekami, narkotykami, a także w wirusowym zapaleniu wątroby typu C.
Ostropest pomaga m.in. w przypadku wzdęć, odbijania, braku apetytu, zespole jelita drażliwego i niedokwasocie (zbyt małej ilości soku żołądkowego). Po ostropest plamisty chętnie sięgają także kobiety zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem.
Dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że regularne przyjmowanie ostropestu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo roślina skutecznie wzmacnia naczynia włosowate, co korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny.
Stosowanie:
2-3 łyżeczki dziennie jako dodatek zarówno do słonych jak i słodkich potraw, jogurtów, sałatek czy deserów.
Nie zaleca się stosowania podczas ciąży i karmienia piersią.
Skład 100% ostropesty plamistego
Kraj pochodzenia Polska
przybliżona wartość w 100 g
Wartość energetyczna (kcal) | 402 |
Tłuszcze (g) | 34 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 4,8 |
Węglowodany (g) | 1,5 |
w tym cukry (g) | 1,1 |
Białko (g) | 20 |
Sól (g) | 0,02 |
Źródło:
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/ziola/ostropest-plamisty-jak-stosowac-opinie-wlasciwosci-sposob-uzycia/801qrkc
https://diagnozujmy.pl/ostropest-plamisty-wlasciwosci/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/ostropest-wspiera-prace-watroby-wlasciwosci-lecznicze-ostropestu_41905.html