Czarną porzeczkę nazwano „superjagodą” ponieważ zawiera wyjątkowo dużo związków cennych dla zdrowia.
Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, antocyjany i inne polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Związki polifenolowe, w tym antocyjany, korzystnie działają na układ krążenia, pracę serca, mózgu oraz wzrok, chronią przed nowotworami, starzeniem się i otyłością. Do przyprawy dodano ekstrakt z owoców polskiej dzikiej róży Rosa – najbogatsze źródło witaminy C.
Antocyjany, karetonoidy, witamina C to unikalny zestaw naturalnych składników diety potrzebnych każdemu, w każdym wieku i każdego dnia.
Antocyjany dla zdrowia
Prozdrowotne właściwości antocyjanów znane jest od dawna w medycynie ludowej, jednak współczesna medycyna zainteresowała się farmakologicznymi właściwościami antocyjanów stosunkowo niedawno. Dopiero w ciągu ostatnich kilkunastu lat rozpoczęto badania nad leczniczymi właściwościami poszczególnych, wyizolowanych antocyjanów i tak na przykład: Wykazano między innymi, że antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa mogą zapobiegać schorzeniom wątroby, Potwierdzono również, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej chronią przed chorobami układu krążenia, natomiast sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
Pozytywny wpływ antocyjanów na układ krążenia związany jest prawdopodobnie z ich zdolnością do ograniczania stanów zapalnych, wzmacnianiem naczyń włosowatych oraz przeciwdziałania agregacji płytek krwi. Zawarte w soku z winogron i czerwonym winie antocyjaniny wpływają również na zwiększenie wydzielania tlenku azotu (NO), którego rola w zapobieganiu chorobom krążenia została dobrze udokumentowana, Badania te wykazały, że dieta wzbogacona w 3-O-β-D-glukozyd cyjanidyny może zapobiegać otyłości i cukrzycy, W części prac wykazano pozytywny wpływ ekstraktu antocyjanów z czarnej porzeczki na ostrość wzroku, podobny efekt zaobserwowano w pracy prowadzonej na owocach borówki czarnej, Wiele doniesień wskazuje na przeciwnowotworowe działanie antocyjanów. Prawdopodobnie takie działanie antocyjanów związane jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamują więc działanie wolnych rodników i wywołanych przez nie procesy starzenia się organizmu wraz ze zmianami w kodzie genetycznym komórek, powodującym nowotwory.
Antocyjany – owoce
Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tych dobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek.
Skład: suszone owoce czarnej porzeczki 70%, suszone owoce dzikiej róży
przybliżona wartość w 100 g
Wartość energetyczna (kcal) | 278 |
Tłuszcze (g) | 2,55 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0,3 |
Węglowodany (g) | 77,6 |
w tym cukry (g) | 21,3 |
Błonnik (g) | 37,5 |
Białko (g) | 4,8 |
Sól (g) | <0,01 |
Antocyjany z czarnej porzeczki (mg) | 93,1 |
Owoce dzikiej róży (g) | 30 |
Źródło:
http://bonavita.pl/antocyjany-w-owocach-dobre-dla-zdrowia-i-naszej-diety
http://przyprawyzdrowia.pl/antocyjany-aronii/